Udržujte notebook stále v čistotě

29.07.2012 00:00

Čas od času není na škodu vašeho přítele pročistit a ulehčit mu tak život. Pravidelně udržovaný notebook je výkonnější a dosahuje delší životnosti.

 

Nejproblematičtějším místem jsou ventilátory, a to i přes to, že jsou u notebooků konstruovány tak, aby k zanášení prachem nedocházelo. Pokud chlazení notebooku nefunguje správně, může docházet k přehřívání některých komponent, a tím ke zkracování jejich životnosti. Prach navíc napomáhá korozi elektrických kontaktů.

 

Demontáž jednotlivých dílů je trošku složitější, než u stolního počítače. Nezkušeným uživatelům se proto doporučuje pouze vysát prach vysavačem z ventilátorů, mechanik a ostatních vstupů i výstupů a samozřejmě klávesnice. Existují dokonce i speciální minivysavače určené přímo k tomuto účelu. Prach je dobré předem uvolnit pomocí štětečku. Pozor na statickou elektřinu. Nedotýkejte se plošných spojů. Ty a jiné kontakty se dají čistit za pomoci houbiček a speciálních tamponů k tomu určených (nedrolí se na kousíčky).

 

Klávesnici je nejlépe profouknout stlačeným vzduchem. Ten se dá koupit ve spreji např. v prodejnách s pc příslušenstvím. Čištění pomocí stlačeného vzduchu je k elektronice šetrnější a užívají ho ve většině PC servisů. Displej je samozřejmě nutno čistit antistatickým čistidlem a hadříkem. Ty zabrání opětovnému usazování prachu. Nezapomínejte na optickou mechaniku – na čištění vnitřního laseru se prodávají speciální čistící CD s drobnými štětinkami a chemickým roztokem.