Jak zvýšit prodloužit výdrž notebooku

12.08.2012 23:56

Přinášíme vám řadu tipů, s jejichž pomocí vydrží nejen HP ProBook co možná nejdelší dobu. Poradíme, které zbytečnosti vypnout, co a jak nastavit tak, aby vás nic neokrádalo o čas.

Nepotřebné zařízení

V případě, že se chystáte kupříkladu pouze psát text, určitě nebude potřebovat bezdrátové připojení k internetu, jež vás okrádá až o pětinu celkové výdrže baterie. Pokud máte, vypněte popř. i BlueTooth.

Jas

Jas ovlivňuje aktuální spotřebu energie až o 40%. Při dobrých světelných podmínkách a nenáročném užívání (kupříkladu, když brouzdáte po večerech na internetu v posteli) určitě nepotřebujete maximální jas displeje.

Rychlost pevného disku se také počítá

Větší počet otáček pevného disku znamená vyšší spotřebu energie. Pokud tedy používáte notebook převážně k brouzdání po internetu a psaní v Officu, tak si vystačíte i s klasickým 5400 otáčkovým diskem. 

U pevných disků ještě chvíli zůstaneme. Pokud můžete, načítejte data přímo z nich. Procházení dat z optických mechanik či externích disků rovněž vykazuje vyšší spotřebu energie. Vyndejte proto i DVD či CD disky z mechaniky – jejich pravidelné načítání zbytečně spotřebovává další energii.

Pokud máte korunky navíc, zvolte SSD – disk bez pohyblivých částí.  Bez pohybu není velké energetické ztráty.

Nezatěžujte procesor

Při slabé baterii byste často jistě rádi stihli dodělat určitou věc. Ostatní programy tedy jistě potřebovat nebudete a počítači se bude snáze pracovat. Zvažte proto u Windows např. vypnout automatickou indexaci vyhledávání, jež značně zatěžují procesor a na spotřebu si tak docela potrpí. Vypněte i všechny vizuální efekty apod. Projděte aplikace na pozadí, zejména ty, jež rády komunikují se vzdálenými servery. Takové dokážou spotřebovat velké množství proudu.

Stejně tak pamatujte, že není spořič, jako spořič. Ztmavená černá obrazovka je v pořádku. Ostatní grafické finesy či slide-show fotografií jsou pravým opakem spořiče.

Kupte si více baterií

Jak triviální. Víte, že existují i více článkové baterie, jež nabízí násobky životnosti standardně dodávané baterie? Taková by se možná na delší cesty přeci jen hodila, co říkáte?

Chlazení

Pokud v notebooku optimálně proudí vzduch, nemusí se ventilátory točit na plné obrátky. Nároky na baterii tak opět klesají.